Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

петък, 23 май 2014 г.

Моруни- гиганти над Градската градина

 
Тези риби населяват Балканите (и света) от 200 милиона години. Ако знаем, че планината Витоша е  изникнала от дъното на море преди 65 милиона години, трябва да се сетим, че есетрите - моруни:
1. са три пъти по-стари от планината до София и 2. са най-старите живи обитатели по нашите земи. И  имат спомени за нас и тук от времената, когато 7-те свята са изглеждали по съвсем реален космически  начин. Плували са горди, царствени, величествени и са се сражавали съвсем наистина из водите над  днешните бул. "Мария-Луиза", "Витошка", пл."България", че и над бул." Александър І". Където вчера, 22 май  2014 г., в Деня на биологичното разнообразие и Деня на рибната миграция,  ги срещнах и аз...
Много харесвам огромни риби. Най-вече, когато правят изящни тегели из Градската градина в София  (градинката до Народния театър)... Потайни, хитри, интелигентни и загадъчни в своята велика вечност  (затова са и оцелели милиони години), във вид на 4,5 метровите модели на есетри в естествени  размери, вчера по обед тези великолепни създания бяха съвсем достъпни. Екип на WWF България се  беше погрижил за това първо за София-днес умно и красиво зрелище.
Наистина, за кратко, само 2 часа по обед, еколозите от WWF България говориха с децата и  посетителите тук за опазването на българското биоразнообразие - сред най-богатите в Европа.  Скромно, но с огромни риби в центъра на София отбелязахме за първи път Деня на рибната  миграция. По света разбират колко е важно това - свободни реки, които позволяват на рибите да  мигрират и да се размножават пълноценно. Затова ще се говори в над 50 страни на повече от 250 подобни срещи.
Есетрите са изумителни, затова не пропуснах да направя снимки на техните модели съвсем досами  жълтите павета... Ако не съм споменал река Дунав - днешния им дом, ще го заменя с архивна  фотография на истиска огромна моруна от 1915 г. От времето на Европейската война, без годинка век преди нас. Което за есетрите е прашинка от тяхното битие ... /МП/
 
 
  
Фотографии: Авторови и от Фотоархив "Л. Юруков"

Няма коментари:

Публикуване на коментар